Правильний режим дня спортсмена

67014

Ранок людини, яка займається спортом, має починатися з ранкової гімнастики-зарядки безпосередньо після підйому. Вправи потрібно підбирати таким чином, щоб вони готували організм до майбутньої трудової діяльності, сприяли швидкому переходу від майже повної м’язової бездіяльності до стану готовності виконувати ту чи іншу роботу.

Необхідно прагнути проводити зарядку в будь-яку погоду на відкритому повітрі, а якщо це неможливо, – у добре провітряній кімнаті.

Важливо, щоб людина, яка займається спортом, вставала одночасно без будильника. Якщо режим дня налагоджений, це відбувається автоматично, оскільки організм вже звик і прокидається в певний час.

Сон має бути не менше 8 годин. Лягати спати краще до 23.00 і прокидатися до 9 ранку. У період особливих навантажень спортсмену потрібно спати щонайменше 9 годин. Чим міцніший сон, тим він ефективніший.

Якщо є така можливість, хоча б кілька разів на тиждень, варто поспати вдень годину-півтори. Денний сон складається з дуже важливих відновлення організму двох фаз, які завжди присутні у нічному сні.

З харчуванням все іде точно також. Приймати їжу приблизно в один і той же час – важлива умова для нормальної роботи органів травлення, а отже, і загальної працездатності організму.

Що стосується вживання рідини людьми, які займаються спортом, то кількість споживаної води повинна дорівнювати кількості виведеної з організму рідини. Знайти цей баланс нелегко та обов’язково потрібно враховувати вік, вид занять спортом, період відновлення та кліматичні умови.

Протягом дня, до 20:00, бажано випивати до 3 літрів води без газу. Солодкі води, газовані напої не варто пити.

Спортсмену потрібно уникати будь-яких надмірностей, які завдають шкоди організму. Це обов’язкова умова успішної спортивної роботи. Насамперед треба підкреслити неприпустимість куріння та вживання алкоголю. Вживання навіть незначної кількості алкоголю та нікотину різко знижують спортивні показники у будь-якому виді спорту.

Харчування людей, які регулярно займаються спортом, має бути збалансованим, насичено білком та вуглеводами, кількість споживання яких залежить від необхідності показників ваги, набору маси тощо.

Дуже важливим є психологічне відновлення спортсмена, це і спілкування з друзями, прогулянки на свіжому повітрі, перегляд фільмів різного жанру, читання книг та обов’язковий саморозвиток.

Правильно складений режим дня – це запорука вашого успіху!

Необходимо стремиться проводить зарядку в любую погоду на открытом воздухе, а если это не возможно, – в хорошо проветренной комнате.

Важно, чтобы человек, занимающийся спортом, вставал в одно и то же время без будильника. Если режим дня налажен, это происходит автоматически, поскольку организм уже привык и сам пробуждается в определённое время.

Сон должен быть не менее 8 часов. Ложиться спать лучше до 23.00 и просыпаться до 9 утра. В период особых нагрузок спортсмену нужно спать не менее 9 часов. Чем крепче сон, тем он эффективней.

Если есть такая возможность, хотя бы пару раз в неделю, стоит поспать днём час-полтора. Дневной сон состоит из очень важных для восстановления организма двух фаз, которые не всегда присутствуют в ночном сне.

С питанием всё обстоит точно также. Принимать пищу примерно в одно и то же время – важное условие для нормальной работы пищеваритель­ных органов, а значит, и общей работоспособности организма.

Что касается употребления жидкости людьми, которые занимаются спортом, то количество потребляемой воды должно быть равно количеству выведенной из организма жидкости. Найти этот баланс нелегко и обязательно нужно учитывать возраст, вид занятий спортом, период восстановления и климатические условия.

В течение дня, до 20-00, желательно выпивать до 3 литров воды без газа. Сладкие воды, газированные напитки пить не стоит.

Спортсмену нужно избегать всяких излишеств, приносящих вред организму. Это обязательное условие успешной спортивной работы. В первую очередь надо подчеркнуть недопустимость куре­ния и употребления алкоголя. Употребление даже незна­чительного количества алкоголя и никотина резко снижают спортивные показатели в любом виде спорта.

Питание людей, регулярно занимающихся спортом, должно быть сбалансированным, насыщенно белком и углеводами, количество потребления которых зависит от необходимости показателей веса, набора массы и т.д.

Очень важно психологическое восстановление спортсмена, это и общение с друзьями, прогулки на свежем воздухе, просмотр фильмов различного жанра, чтение книг и обязательно саморазвитие.

Правильно составленный режим дня – это залог вашего успеха!