Ударно-кидкове тренування

udarno-broskovaya

У клубі рукопашного бою “Гермес”, при виконанні прийомів застосовується ударно-кидкова техніка, яка включає класичну ударну техніку і техніку кидків самбо.

Кидками називаються прийоми, з допомогою яких переводять противника зі становища боротьби стоячи у становище лежачи. Таке становище супротивника забезпечує певне обмеження дій із боку супротивника і кращий контроль із боку того, хто обороняється.

Можна виділити такі різновиди кидкових елементів:

  • підніжки;
  • зачепи;
  • кидки через спину;
  • підсади;
  • підсікання;
  • кидки із захватами за ноги;
  • підхвати;

Підніжками називаються такі кидки, при виконанні яких атакуючий перекидає супротивника через свою ногу, підставлену до його ніг. Залежно від того, з якого боку підставляється нога атакуючого до ніг противника, підніжки називаються задньою, передньою, бічною, з коліна.

Зачепами називаються такі кидки, у яких атакуючий зачіплює гомілки чи стопою ногу противника і, піднімаючи її, відводить у будь-яку сторону. Коли противник залишається стояти на одній нозі, атакуючий поштовхом рук збиває його.

Кидки через спину способом повороту спиною до противника та способом захоплення противника мають велику кількість різних варіантів, але принцип проведення кидка завжди практично однаковий.

Підсадами називаються кидки, у яких атакуючий піднімає чи перевертає противника з допомогою ніг. За характером руху ці кидки можуть бути схожими на кидки назад, на кидок підхватом і кидки через голову, коли атакуючий перекидає супротивника через себе не упором ноги в живіт, а підбиває гомілки в підколінний згин або стегно супротивника.

Підсічками називаються кидки, у яких кидок виконується шляхом вибивання опори з-під супротивника, т. е. атакуючий стопою підбиває ногу супротивника і, відвівши її убік, ривком руками кидає його. Підсікання виконується пальцевою частиною ступні махом дугоподібним рухом вперед стегна і згинанням гомілки. Залежно від того, з якого боку підсікається стопа або гомілка противника, підсічки носять назви передніх, бічних, задніх, зсередини.

Кидки із захватами за ноги мають широке поширення. Деякі кидки проводяться з додатковими захватами за ноги: підніжки, підсічки, відхвати, кидки через плечі, кидки захватом за п’яту, захватом за гомілку або за стегно та різні перевороти. Але є кидки, які виконуються лише захватами за ноги, захватом за п’яту та упором у коліно, захопленням обох ніг, роздільним захопленням обох ніг та ін.

Підхватами називаються такі кидки, які виконуються підбиванням ніг противника стегном чи гомілки. Залежно від цього, з якого боку підбивається нога противника, вони мають назви: передній, бічний, зсередини. Кидки підхопленням зсередини мають багато різновидів, які різняться способами виконання повороту довкола і підбиттям ноги супротивника. Крім того, підхоплення зсередини може проводитися як у розвиток руху противника, так і ґрунтуватися на використанні його опору будь-яким діям атакуючого. Підхвати можна виконувати з найрізноманітнішими захопленнями.

Комбінація ударних та кидкових елементів дає максимальну гнучкість та ефективність при проведенні прийому