Дихання у змішаних єдиноборствах

2e45db0

У процесі навчання та підготовки бійців велике значення ми приділяємо питанню про правильне дихання під час виконання різних завдань. Працездатність при носовому диханні різко обмежена проти працездатністю при диханні через рот.

Для людей, які займаються змішаними єдиноборствами, проблема дихати через ніс чи рот – дуже важлива. Коли боєць під час бою пропускає сильний удар у щелепу, то не виключено нокауту. Якщо такий удар він пропускає в момент, коли щелепи у нього зімкнуті (а при цьому дихання ротом практично виключено), то сила удару, що нокаутує, зменшується в порівнянні з ситуацією, коли удар наноситься в розімкнені щелепи.

Практичний досвід показує, що у бою спортсмени дихають переважно через рот. Але при цьому необхідно миттєво стуляти щелепи, чекаючи удару на бойовій дистанції. Багаторічна бойова практика сприяє формуванню таких рефлексів. Їх потрібно тренувати, щоб вони були випереджальними, тобто виникали не під час удару, а за кілька секунд до його нанесення. Крім того, дихання носом не виключено в окремі короткі періоди під час ведення ближнього бою.

При інтенсивному русі (спаринг, сутичці з переведенням у партер) виникає потреба у посиленому газообміні легень, збільшення обсягу кисню. Боєць, який займається змішаними єдиноборствами, повинен уміти в напружений момент тренування, або виступаючи на змаганнях, дихати одночасно ротом і носом. У критичних ситуаціях через нестачу повітря може статися розлад функціонування внутрішніх органів, що негативно позначається на силі, швидкості, витривалості бійця і в результаті – на результаті тренування чи змагання. Особливо цей метод дихання незамінний у разі травми, коли дихання носом утруднене.

Техніка короткого дихання є необхідним заходом у процесі виконання швидких та напружених рухів. У цій техніці час вдиху, видиху та проміжку між ними короткий. Необхідно намагатися виконувати вдих і видих, щоб вони збігалися з ритмом биття серця.
Таке дихання дозволяє кращим способом збагатити кров киснем, видалити з неї вуглекислий газ, інакше кажучи, поліпшити дихальний процес організму.
Затримка дихання виконується у двох моментах: наприкінці вдиху та наприкінці видиху. Спеціально тренований критичний стан дозволяє організму навчитися долати втому, нестачу кисню, що часто з’являється у спарингах, а також у різних вуличних ситуаціях.
Тренуючи затримку дихання, ми створюємо умови тренувального бою для серця та легень, що підвищує запас їхньої витривалості, готує до будь-яких умов дійсності.

Що стосується поєднання дихання і руху, то багато рухів рук, ніг, голови, тіла сприяють процесу дихання, тому вміння правильно поєднувати рух і дихання покращує обмін речовин, підвищує витривалість при виконанні важких та тривалих рухів.

Наприклад, під час ударів руками вперед додатковий тиск на груди допомагає здійснити повний видих, а підтягування рук до себе (у моменти боротьби) сприяє процесу глибокого вдиху. У разі неправильного поєднання дихання та руху може виникнути небезпека для організму (серця, легень).

На індивідуальних тренуваннях, а також на групових тренуваннях у спортивному клубі ГЕРМЕС тренерами дається широкий комплекс підготовчих та допоміжних вправ. При виконанні таких вправ, тобто під час бігу, роботи зі скакалкою, виконання вправ з обтяженнями, кросфіт-завдань та інших, дихання має бути правильним, щоб уникнути травм.

При регулярних тренуваннях, ви неодмінно побачите результат у розподілі ритму дихання, вашої сили, пересування та витривалості!