Біг – користь та необхідність!

image

Біг є одним з найбільш доступних фізичних вправ, що надає користь всьому організму людини, при цьому не вимагає спеціального обладнання, підготовки та фінансових витрат.

Кардіотренування розганяють метаболізм, покращують водно-жировий обмін, насичують кров киснем, необхідним для активації процесу спалювання калорій, при цьому часто жир йде з самих проблемних місць: живота, боків і стегон.

Крім ефективного схуднення, користь бігу полягає у профілактиці хвороб серця та судин, прискоренні обміну речовин, зниженні рівня холестерину та цукру в крові, поліпшенні роботи печінки. Регулярні пробіжки допомагають розвинути силу волі, не тільки фізичну, а й моральну витривалість, оскільки регулярні тренування передбачають біг за будь-якої погоди та різного покриття, а також зміну темпу бігу, для прискорення досягнення результату.

Перед початком пробіжки, коли б це не було, ЗАВЖДИ починайте з розминки . Можна пройтися кілька хвилин у швидкому темпі, щоб уникнути травм і розтягувань, розім’яти шию, спину, ноги, і обов’язково гомілковостопні суглоби і коліна.

Пробіжка на голодний шлунок після пробудження допоможе спалити на 30% більше кілокалорій, ніж у вечірні години. Так відбувається внаслідок вже створеного дефіциту енергії під час нічного сну.

У ранкові години відсоток шкідливих речовин у повітрі у півтора рази нижчий, ніж у вечірні. Ми рекомендуємо виконувати пробіжки, у тому числі ривкові, в лісі, це значно збільшує Ваші дихальні можливості, а атмосфера природи налаштовує на потрібний результат.

Для людей, які займаються єдиноборствами, необхідно змінювати темп пробіжок, дистанцію і маршрут, оскільки в основному в сутичках бійців використовується рваний, нестабільний темп і потрібна витривалість, у тому числі і звичка правильно дихати при різких вибухових серіях або кидках. У цьому допоможе рваний темп. Необхідно з 30 хвилин бігу, кожні 5 хвилин робити ривок, бажано пересіченою місцевістю, прискорюючись на хвилину – півтори, після чого знову 5 хвилин спокійного бігу і знову повторюємо ривок.

При 5-ти разових тренуваннях бойовим видом спорту рекомендуємо не більше 4х разів на тиждень влаштовувати пробіжки, тривалістю по 30-40 хвилин, при цьому не рідше 5 разів на місяць робити тривалі пробіжки по 7-10 км.

На наших тренуваннях ми часто практикуємо пробіжки містом з гантелями, зупиняючись на 5-10 хвилин і працюючи різні парні та одиночні завдання, і продовжуючи пробіжку, до або після тренування. Також у літній час у клубі бойового самбо та рукопашного бою «Гермес» ми практикуємо кроси по воді, ноги занурюються у воду по щиколотку і виконується рваний біг до 10 хвилин, після чого йдуть завдання на статичне навантаження і повторюється 10-хвилинний крос, але вже по піску, у спеціальному взутті, яке запобігає порізам та травмам.

На жаль, за медичними показаннями, деяким людям біг протипоказаний. У такому разі ми рекомендуємо робити піші прогулянки на свіжому повітрі з різним темпом, бажано далеко від трас та проїжджої частини, розбавляючи їх різними завданнями, навантажуючи руки, корпус, шию тощо.

Підбивши підсумок, однозначно можна сказати, що БІГ корисний для здоров’я , головне – це до будь-якого фізичного навантаження підходити з розумом і прислухатися до свого організму.